Χτιστά, Προκατασκευασμένα Τζάκια

.

Τα τζάκια μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες, σε χτιστά, προκατασκευασμένα και ενεργειακά.

Τα χτιστά τζάκια έχουν το πλεονέκτημα οτι δημιουργούνται σε οποιοδήποτε μέγεθος η σχήμα επιθυμεί ο πελάτης καθώς είναι αυτά τα οποία τα χτίζουμε επιτόπου στο σημείο που πρόκειται να τοποθετηθούν. Το κόστος τους μπορεί να λάβει διάφορες τιμές χωρίς κανέναν περιορισμό, καθώς δημιουργούνται με βάση τις επιθυμίες του πελάτη. Με αυτόν τον τύπο πυρίμαχης εστίας είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν ακόμη και οι πιο δύσκολοι σχεδιασμοί.

Ο σωστός ελκυσμός όμως του τζακιού, καθώς εξαρτάται κατά πολύ απο τον τεχνίτη, είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί απο μη ειδικευμένους τοποθετητές! Επιπλέον, έχει υψηλή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη αλλά χωρίς να έχει υψηλή απόδοση αφου αυτή κυμαίνεται απο 8-10%.

Τα προκατασκευασμένα τζάκια όπως φαίνεται και από το όνομά τους, αποτελούνται από πυρίμαχα υλικά σχεδιασμένα να συνδέονται το ένα με το άλλο στο χώρο τομοθέτησης του τζακιού. Η πρώτη ύλη τους είναι κυρίως ο χυτοσίδηρος (το μαντέμι) ή τα πυρότουβλα.

Χάρη στο γεγονός οτι είναι συναρμολογούμενα, κερδίζουμε πολύ χρόνο κατά την κατασκευή τους. Ο ελκυσμός τους είναι ιδιαίτερα καλός και τα σχέδια είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες σας.

Τα ενεργειακά τζάκια καταφέρνουν όλο και περισσότερο να είναι η επιθυμία του νεο-Έλληνα καταναλωτή που επιθυμεί την υψηλή λειτουργικότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια που παρέχουν.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι αρκετά. Η χρήση τους επιτυγχάνει την μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου καθώς αποτελούν μια διαφορετική πηγή θέρμανσης σε περιπτώσεις ανάγκης (όπως διακοπή ρεύματος).

Η επιτυχία τους βασίζεται στην κατασκευή τους. Κατασκευασμένα με κλειστή εστία, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ποσότητα οξυγόνου που καταλανώνουν. Έτσι, για παράδειγμα αν κάψουμε 1 κιλό ξύλα σε τζάκι ανοιχτού τύπου, χρησιμοποιούμε 45 κυβ. μέτρα αέρα για να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη, για την καύση, ποσότητα οξυγόνου. Αντιθέτως, αν κάψουμε την ίδια ποσότητα ξυλείας σε κλειστό τζάκι, χρειαζόμαστε μόνο 15 κυβ. μέτρα αέρα καύσης. Σχετικά με τη θερμική απόδοση του τζακιού, αυτή στην πρώτη περίπτωση είναι μόνο 8-10%, ενώ στη δεύτερη φτάνει και το 86%.