Τι ξύλα πρέπει να χρησιμοποιώ;

.

Για τα ενεργειακά τζάκια (κλειστού τύπου) συνίσταται δρυς, οξιά και ελιά. Αποφύγετε το πεύκο γιατί αναπτύσσει πολύ γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες και μαυρίζει πολύ γρήγορα το τζάμι. Θερμική ισχύς διαφόρων τύπων δέντρων στην Ελλάδα:

– Δρυς 4.700 kcal/h
– Οξιά 4.700 kcal/h
– Ελιά 4.100 kcal/h
– Πεύκο 4.800 kcal/h
– Έλατο 4.900 kcal/h
– Φρύγανα 4.000 kcal/h
– Άλλα πλατύφυλλα 4.200 kcal/h

Γενικά η θερμική απόδοση των διαφορετικών ειδών ξύλου δεν διαφέρει πολύ. Αυτό που διαφοροποιεί την απόδοση του ξύλου, είναι η υγρασία. Όπως φαίνεται στον πίνακα 1, όσο περισσότερη υγρασία έχουμε, τόσο λιγότερη θερμική ισχύ έχουμε. Ιδανικό θεωρείται ένα ξύλο με υγρασία 18-22% όπου θα μας δώσει ισχύ 3,9-4,2 KW. Από τον πίνακα 2 βλέπουμε ότι για να φτάσει ένα ξύλο σε αυτά τα επίπεδα υγρασίας πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον περίπου15 μήνες. Για αυτό καλό είναι να αποφεύγεται τα φρεσκοκομμένα ξύλα, όπου από τους πίνακες φαίνεται ότι έχουν περίπου 75% υγρασία, οπότε και πολύ χαμηλή ισχύς, περίπου 1,5 kW.

Οι τύποι ξύλου που συστίνονται για ενεργειακά τζάκια κλειστού τύπου, είναι ο δρυς, η οξιά και η ελιά. Η απόδοση των διάφορων ειδών ξύλου σε θερμότητα δεν διαφοροποιείται πολύ απο ξύλο σε ξύλο. Το πεύκο όταν καίγεται αναπτύσσει ταχύτατα υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μαυρίζει το τζάμι του τζακιού πολύ γρήγορα, γι’αυτό και δεν το προτιμούμε.