Καμινάδα

 .

Η συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας σας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες! Προτείνεται, η καμινάδα να καθαρίζεται μετα από το κάψιμο ενός τόνου ξύλων. Οι συνθήκες όμως που επηρεάζουν την λειτουργικότητα της καμινάδας και οδηγούν στον πιο συχνό καθαρισμό της ειναι οι εξεις:

Αρχικά, η καμινάδα επιβαρύνεται απο το συχνό ψήσιμο. Εξαιτίας των λιπαρών υπολοιμάτων που στάζουν στα κάρβουνα της εστίας, δημιουργούνται στα τοιχώματα της καμινάδας λιπαρά τμήματα στα οποία ο καπνός παραμένει πιο εύκολα. Στη συνέχεια, η καύση τύπων ξύλων ακατάλληλων για εστία (π.χ. βερνικομένα, χλωρά ή παλέτες) όπως και η ρήψη σκουπιδιών στην εστία δημιουργούν αρκετά μεγάλες ποσότητες καπνού. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της καμινάδας του τζακιού, έχει σημασία αφού η ύπαρξη γωνιών σε αυτήν, κάνουν δυσμενέστερη τη ροή των αερίων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του χρόνου η καμινάδα σας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί από πουλιά για τη δημιουργία των φωλιών τους ή ακομα και απο μέλισσες για τη δημιουργία κυψελών. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην καμινάδα αφού μπορεί να γίνει ανάφλεξη. Για τον καλύτερο καθαρισμό της καμινάδας σας, συνίσταται η χρήση ειδικής βούρτσας ή ειδικών εργαλείων και οχι χημικών, καθώς η αποτελεσματικότητά τους ειναι πολύ μικρή!